PALAČINKY
Plněné bramborovou kaší, čekankou a mangoldem
Pro 4 osoby
- 175 g hladké mouky - 2 vejce - 350 ml mléka - sůl - 4 listy čekanky a 4 listy mangoldu( nebo čerstvého špenátu ) - 300 g moučnatých brambor - 1 šalotka - 2 lžíce sezamu - 3 lžíce přepuštěného másla - 4 lžíce uzené slaniny nakrájené na kostičky - pepř - strouhaný muškátový oříšek - 1 lžíce másla
Postup
1 Z mouky, 300 ml mléka, vajec a špetky soli umícháme těsto a necháme je 20 min. odpočívat. Čekanku a mangold nakrájíme na nudličky. Oloupeme brambory a vaříme je 30 min. ve slané vodě.
2 Na pánvi postupně zahříváme část přepuštěného másla a na každou ze 4 palačinek lžíci kostiček slaniny. Pečeme je po obou stranách a ukládáme do tepla.
3 Zahřejeme zbytek mléka a másla a směs okořeníme. Brambory slijeme ( trochu vody si odložíme ) a horké rozmačkáme. Zalijeme mlékem a máslem a rozšleháme na jemnou, ale hustou kaši. Pokud je třeba, můžeme přilít trochu horké vody, ve které se brambory vařily. Kaši přikryjeme a udržujeme teplou. Šalotku nakrájíme a opečeme na lžíci tuku. Přidáme čekanku, mangold a sezam. Stále mícháme a opékáme asi 2-3 min. Okořeníme. Každou palačinku potřeme bramborovou kaší, do středu umístíme zeleninu, srolujeme a nakrájíme na plátky. Zdobíme slaninou nebo salátem.
Přípr.: 1h., odpočinutí těsta: 20 min. Vaření: 30 min. Na osobu: 460 kcal; 1920 kJ; Bílkoviny: 14g; tuky: 24g Sacharidy: 48g; cholesterol: 147 mg