VEPŘOVÁ PANENKA S HRUŠKAMI
Pro 4 osoby
4 plátky vepřové panenky silné asi 4 cm, mořská sůl, drcený pepř, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 červená paprika, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 2 velké tvrdé hrušky, 3 lžíce oleje
1. Plátky masa omyjeme, osušíme, opatrně nakrojíme, rozevřeme a trochu naklepeme. Osolíme je, opepříme a ochutíme trochou zázvoru. Papriku omyjeme, osušíme, nakrájimé na kousky a spolu s oloupanou cibulí a česnekem rozmixujeme.
2. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pokropíme je olejem, osolíme, opepříme, ochutíme zázvorem, vložíme do předehřáté trouby a při střední teplotě pečeme 10-15 minut, až změknou. Panenku z obou stran restujeme na pánvi potřené olejem a vyjmeme. Do pánve dáme rozmixovanou paprikovou směs a varem ji zredukujeme na polovinu. Maso podáváme s hruškami přelité paprikovou omáčkou.